Sayfalar

12 Ağustos 2012

Anne Babalar İçin İnternet Güvenliği

Pew Internet Project (Pew İnternet Projesi), “çevrimiçi ortamdaki gençlerin üçte ikisinin video oluşturan, fotoğraf yayınlayan, blog yazan ve panolara mesaj gönderen kişi anlamına gelen içerik oluşturucusu olduğu” sonucuna varmıştır. Bu etkinlikler sosyal paylaşımda yer almak için işlev görürken gençler, daha sonra pişman olabilecekleri bir şeyi yayınlama riskini alır. Bir araştırmaya göre yetişkinlerin %19'u profesyonel kişiler (iş arkadaşları, rakip vs.) hakkında bilgi edinmek için başka insanları Google'da aratmakta, %11'i ise Google'ı iş adaylarını ayıklamak için bir araç olarak kullanmaktadır. Gençlerin myspace, facebook ve diğer platformlarda yayınladıkları resimler ve yorumlar, onları profesyonel ve uygun olmayan, uygunsuz davranışla kalıcı olarak ilişkilendirebilir.


Güncel kalma sürecine çocuklarınızı dahil edin, kullandıkları sosyal ağlara nasıl kaydolacağınızı ve her bir ağın ne yönden farklı olduğunu göstermelerine izin verin. Çocuklarınızın “arkadaşı” olun. Böylece, yayınladıkları şeylere dahil olduğunuzu ve bunlarla ilgilendiğinizi bilirler.

İletişim kurmaya devam edin
Çocukları kendileri hakkında içten, faydalı ve yapıcı yayınlamalar yapmaları konusunda teşvik edin. Çocuklara, hiç farkında olmasalar bile çevrimiçi ortamda yaptıklarının arkadaşlarına, gelecekteki potansiyel işverenlere ve başkalarına kim oldukları hakkında bildirimde bulunacak bir itibar oluşturduğunu anlamaları konusunda yardımcı olun. Çocuğunuzla birlikte ismini Google'da aratıp ne çıktığına bakın ve ondan Facebook, Myspace hesabını, blogunu vb. görüntülemek için izin vermelerini isteyin. Çevrimiçi varlıklarını izlemeye devam edin ve bu konuda onlara karşı dürüst olun. Bu tür beklentileri tartışmak sorumluluk hissi oluşturur.

Kontrol etmeye devam edin
Çocukların çevrimiçi eylemlerini düzenli olarak denetlediğinizden onlara geri bildirimde bulunun. Kendileri hakkında yazarken nasıl bir üslup kullandıklarını değerlendirin ve bir kabul danışmanı veya işverenin tatsız ya da sevimsiz bulacağı türde yayınlamalar yapmaktan veya yazılar yazmaktan kaçınmanın önemini vurgulayın.

Çocuğunuzun adının yayınlandığı zamanlarda Google'ın size bildirimde bulunması için abone olmak iyi bir fikirdir. Bunu yapmak için Google Alerts'e gidin ve çocuğunuzun adı için 'abone olun'.

Yayınlanan medya olumlu ve yapıcıysa dijital itibarın genç bir kişiye birçok şekilde yarar sağlayacağını unutmayın. Olumlu bir dijital itibar çocuğunuzun sorumlu olduğu, yüksek başarı gösterdiği ve/veya dahil olduğu toplum içindeki herkese iletilir.

Birçok genç kişisel bilgilerini çevrimiçi ortamda paylaşma konusunda rahat davranır. Çünkü böyle davranmanın sonuçlarını tam olarak anlayamazlar. Bilgileri açığa çıkarmanın anlık olumsuz sonuçlarını nadir olarak hissedersiniz. Çoğu zaman bizim, bir arkadaşımızın veya aile bireyimizin yayınladığı şey ile daha sonra ortaya çıkan bir sonuç arasındaki bağlantıyı hiç anlayamayabiliriz.

Bir su damlasını düşünün. Su damlası düştüğünde ya emilir, ya buharlaşır ya da daha büyük bir su kütlesinin parçası haline gelir ve başka bir damladan ayırt edilemez olur.

Çevrimiçi bilgiler için durum böyle değildir. Her bir bilgi damlası kişisel sanal kovalarda toplanır. Bilgiler nadir olarak kaybolur. Bunun yerine, yığılarak yavaş yavaş kimlik ve hayatlarınızın kapsamlı bir resmini oluşturur. Görünüşünüz, yaşadığınız yer, gittiğiniz okul ve iş, mali durumunuz, duygusal zayıflıklarınız ve size yakın olanların hayatları hakkındaki küçük ayrıntıların tümü eklenir.

Yorumlar, eylemler veya görüntüler çevrimiçi ortamda bir kere yayınladıktan sonra bunları sitenizden silmenizi takiben uzun bir süre boyunca kalabilir. Yazdıklarınızı başka kimin indirdiğini ya da hangi arama motorunun gezinip bir fotoğraf depoladığını bilmezsiniz. Yorumlarınızı başka kimin görüp sizi buna göre yargıladığını bilemezsiniz. Çoğu durumda da yorumlarınızı açıklama fırsatına sahip olmazsınız.

Önceki yayınlarınız bunu zorlaştırdığından yeni yönlerde hareket etmek üzere eski bir görüntüyü sızdırmak, dijital olarak kaydedilen bir dünyada daha zor olabilir. Örneğin, pankçı bir süreçten geçtiyseniz ve artık daha ciks olmak istiyorsanız pankçı geçmişiniz sizi takip eder. Ya da belki de artık bağlantınızın olmasını istemediğiniz eski bir ilişki var ancak bu herkesin görebileceği şekilde çevrimiçi ortamda kalır. Veya şimdi yok olmayan, belgelendirilmiş utanç verici anlarınız vardı.

İyi niyetlere sahip kişilerin yanı sıra zarar verme niyetinde olan herkes sanal kovanıza dalabilir ve bundan yıllar sonra bilgilerinizi arayabilir. Bu, bir okuldaki kayıt kabul yöneticisi potansiyel bir işveren veya gelecekteki çocuklarınız ya da müstakbel akrabalarınız olabilir. Bilgi kovanıza dalan kişi bir kimlik hırsızı veya yayınlamış olduğunuz bir şeyi size karşı kullanmak isteyen hayatınızdaki herhangi bir kişi olabilir ve size zarar verebilir. Bir zamanlar yayınlaması iyi bir fikirmiş gibi gelen şeyler çeşitli biçimlerde geri dönerek size zarar verebilir.

Olumsuz kalıcılığın diğer tarafı olumlu kalıcılıktır. Belgeledikleriniz olumlu itibarınızı ve kimlik bilgilerinizi geliştirmenize katkıda bulunuyorsa ve insanların hakkınızda çok güzel şeyler öğrenmesine yardımcı oluyorsa (kişisel kimlik ile ilgili çok fazla bilgi vermeden), gurur duyacağınız bir yoldasınız demektir. Gelecekteki işverenler, kredi memurları, okul yöneticileri, arkadaşlarınız, aileniz ve iş arkadaşlarınız geçmişinize baktığında, yazdıklarınız doğru olduğu sürece, sayfalarınızın olumlu yönde dolu olmasından hoşnutluk duyacaktır.

Herkesin olumlu ve olumsuz düşünceleri, eylemleri vardır. Buradaki fark, belgelemeyi seçtiğiniz şeylerde ve başkalarının sizin hakkınızda belgelediklerinde yatar. Bu nedenle harekete geçip yayınlamadan önce düşünün. Olumsuz veya utanç verici bir eylem ya da yorum hakkında iki kez düşünmek ve eylemi gerçekleştirmekten kaçınmak, onu çevrimiçi bir kaynakta belgelendirdikten sonra geri almaktan ya da yok etmekten çok daha kolaydır. 
Gençler için internet güvenliği konusunu okumak için tıklayın http://www.myweb.com.tr/