Sayfalar

12 Ağustos 2012

Sosyal Medya İle İlgili İpuçları

Arkadaşlarınızın veya yabancıların size olmadığınız biri gibi olmanız için baskı yapmasına izin vermeyin. Ayrıca sınırlarınızı bilin. İnternet meraklısı olabilirsiniz. Ancak insanlar ve ilişkiler değişir, İnternette beklenmedik şeyler gerçekleşebilir.

Çevrimiçi ortamda kibar olun
Ya da en azından insanlara size davranılmasını istediğiniz şekilde davranın. Çevrimiçi ortamda terbiyesiz ve saldırgan olan kişiler, zorbalığa maruz kalma veya tacize uğrama konusunda daha fazla risk altındadır. Biri size kötü davranıyorsa tepki vermemeyi deneyin, kesinlikle aynı şekilde karşılık vermeyin ve bu konuda yardımcı olabilecek güvenilir bir yetişkinle veya arkadaşınızla konuşun. Kötülükleri engellemek için gizlilik araçlarını kullanın.

Yayınladığınız şey hakkında iyice düşünün
Çevrimiçi ortamda, hatta özel e-postalarda kışkırtıcı fotoğraflar veya mahrem ayrıntılar paylaşmanız sizin için daha sonra sorun oluşturabilir. Arkadaş olarak gördüğünüz kişiler bile, özellikle eski arkadaş haline geldilerse, bu bilgileri size karşı kullanabilir.

Şifreler gizlidir
Şifrenizi arkadaşlarınızla dahi paylaşmayın. İnanması güçtür ancak arkadaşlıklar değişebilir ve hiç kimse tarafından taklit edilmek istemezsiniz. Hatırlayabileceğiniz ancak başka kimsenin tahmin edemeyeceği bir şifre belirleyin. Bir püf noktası: "I graduated from King School in 05" gibi bir cümleden "IgfKSi05" gibi bir şifre oluşturun.

"Satır" aralarını okuyun
Arkadaşlık veya romantizm amacıyla yeni kişiler aramak eğlenceli olabilir ancak bazı insanların iyi olabileceği gibi bazılarının da bir şeyler elde etme amacıyla iyi davrandığını unutmayın. İltifat içerikli veya destekleyici mesajlar arkadaşlık veya romantizmden çok kötüye kullanma ile ilgili olabilir.

Yabancılarla cinsellik hakkında konuşmayın
Şahsen tanımadığınız kişilerle sohbet ederken dikkatli olun. Özellikle sohbet konusu cinsellik veya fiziksel ayrıntılar hakkında olmaya başlarsa. Bu kişileri cesaretlendirmeyin. Bir avcının cinsel temas amacıyla yaptığı planlı eylemlerinin hedefi haline gelmek istemezsiniz. Bu kişiler ısrar ederse, yerel polis örgütü ile iletişim kurun.

Şahsi buluşmalardan kaçının
Birinin size fiziksel olarak zarar verebilmesinin tek yolu ikinizin de aynı yerde olmasıdır. Bu nedenle, %100 güvende olmak için bu kişilerle şahsi olarak buluşmayın. Çevrimiçi ortamda "tanıştığınız" biriyle gerçekten bir araya gelmeniz gerekiyorsa buluşmaya yalnız gitmeyin. Buluşmayı, herkese açık bir yerde gerçekleştirin. Ebeveynlerinizden birini veya güvenilir başka bir kişiyi buluşmadan haberdar edin ve yanınızda birkaç arkadaş götürün.

Cep telefonu kullanırken akıllı olunBilgisayarlar için geçerli olan tüm ipuçları telefonlar için de geçerlidir. Telefonunuzu kime verdiğiniz ve GPS ile fiziksel konumunuzu gösterebilen diğer teknolojileri nasıl kullandığınız konusunda dikkatli olun.

İnternet ve sosyal medyayı güvenle kullanmak için sosyal medya ve internet güvenliği uzmanların tavsiyelerini okuyun.