Sayfalar

12 Ağustos 2012

Gençler için Güvenli Sosyal Medya Kılavuzu

Karşılık vermeyin; Biri size zorbalık ediyorsa istediği şeyin genellikle tepki vermeniz olduğunu unutmayın. Tepkiniz, bu kişinin üzerinizde baskı kurmasını sağlar. Bir zorbayı kim güçlendirmek ister ki?
Zorbaya karşılık vermeniz sizi hedef haline dönüştürür ve zorbanın davranışını güçlendirir. Tam bir saldırganlık çemberinden kaçınmaya özen gösterin.


Kanıtı saklayın
Dijital zorbalıkla ilgili tek iyi haber, taciz edici mesajların genellikle yakalanabilmesi, kaydedilebilmesi ve yardımcı olabilecek birine gösterilebilmesidir. Olayın ilerlemesi ihtimaline karşı kanıt çok küçük olsa da saklayın.

Zorbayı engelleyin
Taciz; anlık ileti, metin veya profil yorumu biçiminde geliyorsa kendinize bir iyilik yapın: Söz konusu kişiyi engellemek için tercihleri veya gizlilik araçlarını kullanın. Taciz sohbet ortamında meydana geliyorsa "sohbet odasını" terk edin. Bu, sorunu sonlandırmayabilir ancak tacizi sürekli olarak görmek zorunda değilsiniz ve hiçbir tepki vermemek bazen saldırganları bıktırıp durdurabilir.

Yardım isteyin
Yardımı hak ediyorsunuz. Bir arkadaşınızla konuşmaktan yardımcı olabilecek güvenilir bir yetişkinle görüşmeye kadar farklı türde yardımların olduğunu elbette biliyorsunuzdur. Genellikle bir ebeveyni konuya dahil etmek iyidir ancak bunu yapamıyorsanız bazen bir okul danışmanı yardımcı olabilir. Bir şeyler söyleme konusunda gerçekten endişeleriniz varsa, olayı okulda anonim bir şekilde bildirmenin bir yolu olup olmadığına bakın. Bu, bazen zorbaların davranışlarını değiştirmeleri için ihtiyaç duydukları yardımı almalarıyla sonuçlanabilir.

Raporlama araçlarını kullanın
Zorbalık, bir sosyal ağ aracılığıyla gerçekleştiyse, bu servisin raporlama veya “kötüye kullanım” araçlarını kullanın. Ayrıca sosyal ağın “sosyal kötüye kullanımı bildirme” araçları olabilir ve bu araçlar rencide edici içeriği güvenilir bir arkadaşınıza iletmenize veya birinden, rahatsız edici içeriği ortadan kaldırmasını doğrudan istemenize olanak tanır. Kötüye kullanma, fiziksel zararın habercisiyse polisi aramak zorunda kalabilirsiniz ancak böyle yaparsanız bir ebeveyni bundan haberdar etmeyi düşünün.

Terbiyeli olun
Kendinize iyilik ediyorsunuz. Bir kişiden hoşlanmıyor olsanız bile, terbiyeli olup o kişinin seviyesine inmemeniz iyi bir fikirdir. Araştırmalara göre, başkaları hakkında dedikodu yapmak ve "tahrik edici bir şekilde konuşmak" zorbalığa maruz kalma riskinizi artırır.

Zorba olmayın
Kendinizi başkasının yerine koymak ile ilgili deyimi bilirsiniz. Başka bir kişinin nasıl hissedebileceği hakkında birkaç saniye bile düşünmek saldırganlığa gölge düşürebilir. Bu dünyada buna ihtiyaç duyulur.

Seyirci kalmayın karşı koyan kişi olun
Kötü içerikli mesajları iletmek veya bir kenarda durup hiçbir şey yapmamak, zorbaları güçlendirir ve kurbanlara daha da fazla zarar verir. Yapabiliyorsanız, zorbalara durmalarını söyleyin veya zorbalığın iyi bir şey olmadığını ve dostumuz olan insanlara kötü muamele etmenin zalimce olduğunu öğrenmelerini sağlayın. Zorbayı durduramıyorsanız en azından kurbana yardımcı olun ve bu davranışı bildirin.